Konzervativna stomatologija

Estetska i konzervativna stomatologija | Lepota osmeha

Pod konzervativnom stomatologijom se smatraju sve stomatološke intervencije kojima je svrha održavanje lepog i prirodnog osmeha uz što veće očuvanje zubnog tkiva. Konzervativna stomatologija u užem smislu, predstavlja granu stomatologije koja se bavi oboljenjima zuba i njihovim saniranjem. Najčešći problemi zbog kojih pacijenti dolaze u stomatološku ordinaciju su razna oštećenja tvrdih zubnih tkiva zbog karijesa i erozija, kao i zapaljenja zubnog živca, pa se samim tim i konzervativna stomatologija svakodnevno obavlja u ordinaciji. Ona obuhvata širok spektar intervencija: lečenje karijesa, lečenje kanala korena zuba kao i estetske zahvate kao što su beljenje zuba ili kompozitne fasete.

konzervativna stomatologija

Lečenje karijesa

Karijes je oboljenje zuba koje dovodi do destrukcije tvrdih zubnih tkiva. Karijes koji je duže vremena prisutan, može dovesti do oboljenja zubnog živca i samim tim do moguće pojave bolova i komplikacija. Lečenje karijesa podrazumeva uklanjanje karijesom uništenog tkiva i postavljanje ispuna, tj. plombe.

Kompozitni ispuni, tj. bele plombe su estetski ispuni koji nadoknađuju gubitak zubnog tkiva nastao karijesom ili traumom. Bele plombe se potpuno stapaju sa preostalim zubnim tkivom vraćajući zubu prvobitnu funkciju i izgled.

Endodontsko lečenje zuba

Karijes koji je duže vremena prisutan na zubu, najčešće dovodi do oboljenja zubne pulpe koja se nalazi u središtu zuba i pojave bolova. Tada je potreban endodontski tretman zuba, tj. lečenje kanala korena zuba (vadjenje živca). Vrlo često, oboljenje zuba napreduje a pacijent ne oseća nikakve bolove, pa smim tim odlaže odlazak kod stomatologa. Ovo odlaganje intervencije dovodi do nastanka drugih komplikacija kao što su ciste i granulomi. Sve ovo komplikuje terapiju, povećava cenu lečenja i ugrožava opstanak zuba.

Beljenje zuba

Beli i blistavi zubi utiču na generalni izgled lica, podmlađuju ga i čine lepim, a poslednjih godina su postali apsolutni standard savremenog doba.

Izbeljivanje zuba je stomatološki proces kojim ćemo vam na brz, bezbedan i bezbolan način vratiti osmeh na lice.

  • Ordinacijsko izbeljivanje zuba se vrši uz primenu vodonik ili karbamid peroksida u gelu, koji se nanosi na zube i tretira specijalnom lampom uz nadzor stomatologa. Pre tretmana, određuje se boja zuba pacijenta, zatim se desni zaštite specijalnim gelom i pristupa se beljenju. Tretman traje 30-45 minuta, a rezultat su 2-4 nijanse svetliji zubi. Izbeljivanje zuba nema trajni efekat, što znači da tretman treba ponoviti posle šest do dvanaest meseci.
  • Kućno beljenje zuba se obavlja uz pomoć preparata na bazi karbamid-peroksida u nižim koncentracijama, 10-22%. Postupak kućnog izbeljivanja zuba je jednostavan: u stomatološkoj ordinaciji se uzima otisak gornje i donje vilice pacijenta, na osnovu kog se izrađuje splint koji pacijent dobija zajedno sa gelom za beljenje. U splint se nanosi odgovarajuća količina gela i nosi se tokom spavanja. Splint se u ovom slučaju nosi od sedam do deset dana, a efekat izbeljivanja zuba obično traje oko godinu dana, u zavisnosti od navika pacijenta. Nakon ovog perioda je neophodno ponoviti postupak izbeljivanja radi održavanja postignute nijanse zuba.
  • Izbeljivanje avitalnih (mrtvih) zuba koji su promenili boju vrši se tako što se gel za beljenje aplikuje u sam zub i ostaje u njemu određen vremenski period. Kada se postigne zadovoljavajući efekat, izbeljivač se uklanja i zub se zatvara definitivnim ispunom.

Uzročnici koji najčešće dovode do promene boje zuba su:

  • Starenje, zubna gleđ se stanjuje, a dentin tamni,
  • Cigarete i određena pića kao što su kafa, čajevi, koka kola, crveno vino,
  • Tetraciklinska prebojenost zuba.

Kompozitne fasete ili viniri

Kompozitne fasete ili viniri izrađuju su od kompozitnih materijala, a oblikuju su tako da mogu da se postave na prednju stranu zuba i poprave određeni estetski nedostatak. To može biti boja ili oblik zuba.

Ako je na zubu došlo do promene boje ili do oštećenja ivice zuba, ili su se pak pojavila udubljena na zubu, kompozitne fasete su jedno od mogućih rešenja za otklanjanje ovih estetskih problema, a čest su izbor i u slučajevima kada se želi popuniti razmak između zuba.

Prednost kompozitnih faseta je što nema brušenja zuba, brzo je i relativno jeftino rešenje, i izada u jednoj poseti stomatologu.

Zub se najpre izoluje, zatim tretira kiselinom, potom vezujućim sredstvom i konačno ispunom koji se stvrdnjava pomoću lampe za polimerizaciju. Kad se dobije željeni oblik, ispun se konačno oblikuje i polira. Nema brušenja zuba, brzo i relativno jeftino rešenje, jednoposetna izrada.

Druga mogućnost izrade kompozitnih faseta je izrada faseta u zubotehničkoj laboratoriji. Ona zahteva više poseta stomatologu, ali je materijal koji se koristi kompozit ojačan keramikom, pa samim tim daje bolje estetske rezultate.

U nekim slučajevima bolje je, ili jedino moguće, staviti bezmetalne keramičke fasete jer kompozit vremenom može promeniti boju i nije toliko čvrst kao keramika, te budući da nema brušenja ne može sakriti veće smetnje.

Zakažite termin

Rekli ste o nama