Beljenje zuba

Izbeljivanje zuba | Stomatološka ordinacija Cvetić Dent

Beli i blistavi zubi ulepšavaju i podmlađuju svako lice i postali su apsolutni standard savremenog doba. Izbeljivanje zuba je metoda koja će vam brzo, bezbedno i bezbolno vratiti blistavi osmeh na lice. Važno je napomenuti da beljenje zuba ne oštećuje zube. Tokom postupka beljenja zuba može se javiti osetljivost zuba na toplo ili hladno, koja je prolaznog karaktera. Primenom odredjenih pasta za zube, osetljivost nestaje. Takođe, važno je znati i da se plombe ne mogu izbeleti, pa je nakon završenog procesa beljenja potrebno zameniti plombe kako bi se uklopile sa novom bojom zuba.

beljenje zuba

Najčešći uzroci prebojavanja zuba su:

  • starenje, jer gleđ postaje tanja, a dentin postaje tamniji,
  • upotreba cigareta i pića kao što su kafa, čajevi, koka kola, crveno vino,
  • tetraciklinska prebojenost zuba.

Ordinacijsko beljenje zuba se vrši uz primenu vodonik ili karbamid peroksida u gelu, koji se nanosi na zube i tretira specijalnom lampom uz nadzor stomatologa. Pre nego što se počne sa tretmanom izbeljivanja zuba potrebno je odrediti boju zuba pacijenta. Nakon toga se gelom zaštite desni i počinje se izbeljivanje zuba.

Dužina tretmana izbeljivanja zuba je od pola sata do 45 minuta. Efekti su vidljivi od 6 meseci do godinu dana, nakon čega je poželjno ponovo uraditi izbeljivanje zuba.

beljenje zuba beljenje zuba

Kućno beljenje zuba se vrši preparatima na bazi karbamid-peroksida u nižim koncentracijama, 10-22%. Potrebno je da se ode u stomatološku ordinaciju, gde se na osnovu otiska zuba dobijaju splint i gel za izbeljivanje. U splint se stavlja gel, u skladu sa savetima stomatologa i nosi se za vreme spavanja. Ovaj postupak se ponavlja sedam do deset dana, a efekti izbeljivanja traju narednih godinu dana.

beljenje zuba

Beljenje avitalnih (mrtvih) zuba koji su promenili boju obavlja se tako što se gel za izbeljivanje zuba ubacuje direktno u sam zub i ostaje u njemu određen vremenski period. Kada se postigne zadovoljavajući efekat,izbeljivač se uklanja i zub se zatvara definitivnim ispunom.

Izbeljivanje zuba je procedura koja ima za cilj menjanje boje vaših zuba.

Ne, izbeljivanje zuba nije štetno ako se vrši po preporuci stomatologa.

Izbeljivanje zuba se vrši upotrebom gelova za beljenje različitih koncentracija. Može da se radi u stomatološkoj ordinaciji kada se koriste gelovi i lampe za beljenje zuba ili kod kuće, upotrebom silikonskih folija u koje se stavlja gel.

Trajanje rezultata izbeljivanja zuba je individualno i zavisi od vaših navika, kao što su upotreba cigareta, kafe, crvenog vina, itd.

Izbeljivanje zuba ne preporučujemo trudnicama, deci mladjoj od 18 godina i osobama sa oštećenjem gleđi zuba.

Beljenje zuba ne boli, ali povremeno se može desiti pojava blage osetljivosti zuba na toplo ili hladno. Ova osetljivost prolazi već nakon dan ili dva.

Keramičke krunice i plombe ne mogu da se izbele, pa je nakon izbeljivanja zuba često potrebno zameniti stare krunice ili plombe.

Zakažite termin

Rekli ste o nama